Călare pe bicicleta destinului, Nicolae Dondoș s-a întors în iarbă

Cum ai făcut prietene drag și ai plecat așa, așa singur, călărind bicicleta aia a ta, unde , pe ghidon aveai o geantă cu ghete cusute pentru copiii ăia ce vor să se facă fotbaliști. Așa ai plecat, suit pe o bicicletă unui neîndurător destin… Ce faci, măi prietene, așa îmi spunei întodeauna…

Nicolae Dondoș, vechiul meu prieten, cel mai bun om dintre vechii fotbaliști ai Gloriei Bistrița a plecat pe drumul cel fără de întoarcere. A plecat bolnav, bolnav rău și fără bicicleta pe care o uita prin strategice zone ale Bistriței. Trebuia să împlinească 77 de ani dar inima lui mare și bună nu a mai avut răbdare. Acum se va întâlni cu nea Jean pe care îl tot plângea în ultimii ani, ani de restriște pentru fotbalul bistrițean. Doar el știa, știe el bine de unde să îmi spună Croko, numele meu de ”scenă”, el , care mi-a spus atât de multe despre fotbal și oamenii lui mai buni sau mai răi. Hm, la câte ghete a cusut Dondoș, ar trebui să îl așezăm pe un uriaș câmp din ghete de fotbal. Poate ar trebui să îl ducem pe terenul de la Chimica Târnăveni sau la Blaj, sau pe stadionul ASA Tg. Mureș, să vină și Boloni să te vadă dacă tot ai plecat. Unde? Acolo, la loc cu verdeață, unde nu ar exista niciun fel de întristare . Te-ai dus la loc cu verdeață, adică te-ai întors în iarbă, că în iarba de aici multe ai avut de înghițit și de îndurat … Acum e gata!

Acum s-a așternut tăcerea, iar în singurătatea ta, singurătatea alergătorului de cursă lungă, poate vei face câteva ture de teren, vei respira aerul ăla curat de acolo și vei vorbi câte ceva cu nea Jean, cu Vasile Moga, cu atâția. Sunteți o echipă de fotbal deja. Să îi saluți și, poate câteva pase cu alți mari dispăruți, nu ar fi de neglijat. Acolo, acolo nu mai e nevoie de streching, de preparatori, nu, acolo e viața veșnică, cel puțin așa se spune, dar știi cum e cu toate astea… Cu fotbalul bistrițean, nea Dondoș , nu cred că mai putem face mare lucru, iar, acu că ai plecat și tu, cred că o cam lăsăm baltă, că nimeni nu poate iubi sportul ăsta mai mult ca tine.

Nea Dondoș, te-ai întors în iarbă și pentru că arbitrul vieților noastre nu fluieră decât o singură dată… Ei, prietene, era mai bine să mergem la o bere, lasă, nu te îngrijora, am eu grijă de bicicleta ta… Dumnezeu să te odihnească în pace…

Nicolae Dondoș: S-a născut în București, în cartierul Lipscani. A început fotbalul adevărat la 14 ani, ca junior la echipa de Divizia C, Ciocanul Bucureşti. La 18 ani, vine în Transilvania, la Gaz Metan Mediaş. După patru ani petrecuţi la Mediaş, se transferă la Chimia Târnăveni, echipă de Divizia C.
Apoi ajunge la ASA Târgu Mureş, care activa în Divizia A. După ani de succese la ASA ajunge la Bistrița unde se și stabilește. A mai jucat la Metalul Aiud, CIL Blaj, Constructorul Bistrița, Electrotehnica Bistrița și Sticla Bistrița. Ca antrenor, a activat zeci de ani la centrul de copii și juniori al Gloriei.

Adauga comentariu