Bugetul participativ – conceptul democratic de care fug aproape toți primarii din Bistrița-Năsăud! Există totuși o primă intenție în acest sens, în mediul rural

Bugetul participativ permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. În acest sens, o primărie ce ia în calcul acest element primordial al democrației administrative, alocă o parte din bugetul anual într-un capitol din care se vor finanța proiecte venite din partea locuitorilor unității administrative respective.

În fapt, locuitorii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate. În cadrul formulării acestor propuneri, cetăţenii, asistaţi de administraţia oraşului, se întâlnesc la discuţii publice locale sau tematice şi cu vecinii, unde discută despre ceea ce vor să schimbe în localitatea lor şi în ce mod. Apoi depun la Primărie propunerile comune pentru a fi verificată fezabilitatea lor. Punctul culminant este votul popular pentru selectarea propunerilor cetăţenilor care vor fi realizate de autoritățile locale.

O astfel de idee este inițiată de Ioan Strugari, primarul comunei Parva. Acesta a postat la începutul acestui an o fișă de consultare publică prin care invită cetățenii să contribuie cu idei la dezvoltarea comunității:

„Consultare, transparență, participare, implicarea cetățenească pentru comunitate pot conduce la decizii înțelepte. Pot fi chiar cheia succesului. Aștept contribuția dumneavoastră!”, preciza Strugari în postarea sa de pe facebook.

Având în vedere faptul că deocamdată nu este definitivat bugetul pentru 2020, Ioan Strugari susține că nu inițiază în mod concret bugetul participativ, fiind interesat mai întâi de „apetitul” concetățenilor săi în implicarea acestora în problele comunității:

„Scopul acelor informări este acela de a stabili atât bugetul pe anul acesta, cât și strategia de dezvoltare a comunei pentru următorii cinci, șase sau șapte ani, în funcție de noul exercițiu financiar european. Vreau efectiv să văd ce-și doresc oamenii pe termen scrut și mediu. Evident, am luat în calcul introducerea bugetului participativ în viitor, dar acum vreau să testez implicarea cetățenilor în viața comunității. Cu alte cuvinte, indiferent că vor fi propuneri realizabile sau imposibil de realizat, vreau să vedem nivelul de implicare și apoi vom lua în calcul bugetarea. Să vedem ce puls are societatea asta democratică vis-a-vis de forma de conducere”, a declarat pentru stiridebistrita.ro, primarul comunei Parva, Ioan Strugari.

Ideea de buget participativ nu este aplicată în nicio unitate teritorial administrativă din Bistrița-Năsăud, deși, la nivel teoretic, mulți viteji se-arată. Deunăzi, viceprimarul municipiului Bistrița anunța faptul că va susține o dezbatere publică în care va invita cetățenii să-și spună oful legat de investițiile și bugetul acestui an, asta pe fondul recentului scandal legat de taxa de salubrizare, dar fără să inducă măcar idea de buget participativ. Cluj-Napoca are acest sistem implementat, la fel Aradul, Sibiul sau Oradea.

Comentarii

Balan Marius- e...

14.01.2020 13:54

O partie si niste struti si mere si oua de poliester nu aveti nevoie ? Sa vi le dam de la Bistrita gratis, numa sa veniti sa le duceti .Mai in ras mai in gluma felicitari domn Primar ! La noi la mun nu tine ceea ce vreti d-vs. 

Adauga comentariu