Bistrița-Năsăud are circa 30 de incompatibili! Primul pe lista neagră a fost Luca Peter

Aproximativ 30 de persoane din administrația publică locală sau instituții publice au fost găsite de Agenția Națională de Integritate în stare de incompatibilitate sau conflict de interese, începând cu anul 2012. Majoritatea au cerut anularea rapoartelor ANI, în instanță, dar sunt foarte puțin aceia care au ieșit victorioși.

 


 

Primul caz de răsunet a fost în 2012 când Luca Peter, pe atunci consilier județean a fost găsit de ANI incompatibil, dar și în conflict de interese penal. Potrivit Agenției, Luca Peter avea la activ "un contract (executare lucrări – reparații) încheiat cu o instituție subordonată Consiliului Județean Bistrița Năsăud, beneficiu patrimonial în cuantum de 4.531 lei şi trei facturi de achiziții directe în cuantum de 43.202 lei, emise către o instituție subordonată Consiliului Județean Bistrița Năsăud". Fiind vorba despre un conflict de interese penal, Peter a fost anchetat și procurori. Aceștia însă au constatat că alesul local nu încălcase nicio lege, astfel că era curat din punctul lor de vedere.

Nu se impune începerea urmăririi penale față de Peter Luca pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzuta de art. 253¹ din C. p deoarece nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracțiuni, mai precis lipsește latura obiectivă și anume participarea susnumitului la luarea unor decizii în urma cărora SC Instal Constructnord SRL a realizat folos material. Din actele premergătoare efectuate în cauză rezultă că numitul Peter Luca nu a făcut parte din factorii de decizie care au derulat achizițiile publice și nici din comisiile de recepție”.

Luca Peter a atacat în instanță raportul ANI, însă la scurt timp după ce procurorii i-au dat rezoluția de neîncepere a urmăririi penale, acesta și-a retras acțiunea, convins fiind că nu mai era nevoie de anularea raportului în ceea ce privește incompatibilitatea. A fost greșeala fatală, astfel că Luca Peter a fost nevoit să părăsească fotoliul de consilier județean. Asta s-a întâmplat însă abia în 2015, după ce Luca Peter a mai uzat de diverse căi în instanță.


 

Comentarii

Balan Marius- e...

03.03.2018 16:57

Un mare cacat legea cu incompatibilitatea asta. Ea se aplica in functie de interese. Nu mai numiti pe acesti oameni incompatibili. Bine ca pot. Intr-un STAT MAFIOT legile se scriu si se baga la sertar. Fiti destepti, ca nu se schimba nimic, ci totul se transforma .

sabina

06.03.2018 09:56

si degeaba te declara incompatibil daca tu ca director stai in continuare bine mersi in fucntie, eventual cu 5% din salar 3 luni, si gata!!! Fara onoare fare jena, fara pic de rusine fata de aia care te-au pus in functie, tu stai declarat fiind incompatibil in functie!!!!! doar pentru un fotoliu cald si foloase personale!!!luati toti directorii din judet incompatibili si vedeti cati au renuntat la functie dupa ce au fost declarat incompatibili. Suntem condusi de oameni fara onoare, neprofesionisti si pusi pe capatuiala!!!

Adauga comentariu