Avem aparatul, nu avem kit-uri și personal calificat pentru a face analize! Real Time PCR – aparatul care realizează testele pentru depistarea COVID19 zace, nou-nouț, în birourile DSVSA BN

Prefectul de Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a anunțat azi, 16 martie, că județul nostru dispune de un aparat nou-nouț, compatibil, care să poată realiza testările pentru depistarea COVID19. Acesta se află în posesia DSVSA și nu este încă desfăcut. Pentru a se pune în funcțiune și a începe testările pe plan local, conform prefectului Dolha, mai este necesar de parcurs anumiți pași. Astfel, mai este nevoie de câteva elemente necesare completării întregului sistem, precum și achiziția kiturilor.

Acestea costă aproximativ 2.500 de lei pentru un set de 150 de teste, iar achiziția se va face, în regim de urgență, de către DSP BN. Pe lângă acestea mai este necesar de personal calificat în a testa aceste probe, personal pe care Bistrița-Năsăud nu îl are la acest moment.

Dolha susține că va trimite personal la specializare urgentă, angajați din sistemul public. Acesta recunoaște însă că sistemul privat ar avea specialiștii respectivi însă preferă să conteze pe cei din sistemul de stat.

Un alt element de care este nevoie pentru a putea folosi Real Time PCR, aparatul care poate face testările, este un acord între Ministerul Sănătății, cel care este responsabil pentru efectuarea testelor, și Ministrul Agriculturii, în posesia căruia se alfă aceste aparate.

La nivel de țară există 10 astfel de aparate, toate în gestiunea DSVSA-urilor județene. În acest moment, probele recoltate de la cetățenii din Bistrița-Năsăud care sunt în situația de suspiciune de infectare cu coronavirus, sunt trimise la Cluj-Napoca, singurul centru din zonă care face aceste testări.

Conform declarațiilor prefectului, sunt în așteptare pentru testare mai bine de 90 de probe trimise din Bistrița-Năsăud către Cluj-Napoca, însă laboratorul de acolo are o capacitate de 70 de teste prelucrate pe zi, ceea ce duce la întârzieri foarte mari.

În altă ordine de idei, prefectul cere „maturitate și corectitudine” tuturor cetățenilor din Bistrița-Năsăud, însă ne întrebăm dacă acestea se pot cere și administratorilor acestui județ. Faptul că acest aparat zace în birouri și nu este folosit, iar problema punerii în funcțiune s-a ivit doar după ce președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a ridicat această problemă, denotă un act de imaturitate din partea celor care știau de existența acestui aparat.

Mai mult, prefectul nu vrea să „conteze” pe specialiștii de laborator din mediul privat, preferând să trimită la specializare „specialiști” din zona publică, ceea ce duce la încă o trecere de timp inutilă. La fel se poate spune și despre presupusul acord dintre cele două ministere, ambele fiind în „competența” guvernului liberal pe care Dolha îl reprezintă.

Adauga comentariu