100 de lucruri jenante în Bistrița: azi, peisagistica de Cernobâl de la „Lac”, din zona Bazei MHC și a străzii Lacului (FOTO)

Nu este bistrițean să nu cunoască zona bazei MHC, denumită „la lac”, singura zonă urbană cu luciu de apă, amenajată ca spațiu de agrement! O zonă care a trecut parcă prin chinurile Cernobâlului, uitată de vreme și de administrație...

Unul din punctele erogene ale discursurilor politruce se referă la zonele de agrement ale bistrițenilor, inventându-se pârtii de schii, wonderlanduri și alte aquaparkuri sau parcuri de aventură, toate fiind expuse ca investiții noi pentru locuitorii orașului, dar și pentru turiști. Ne-am lămurit cum stă treaba cu pârtia de schi și parcul de aventură din wonderlandul crețian!

Toate acestea, însă, sunt expuse publicului ca noi investiții, în detrimentul unor locații pe care orașul le are, dar rămân în zona obscură a interesului. Un a stfel de exemplu este și baza MHC, lăsată în paragină de foarte mulți ani.

Lacul și construcțiile aferente acestuia au fost construite în 1988 și se află în proprietatea S.C. Hidroelecrica Cluj, conform unui raport ISU Bistița legat de planul de analiză și și acoperire a riscurilor în domeniul situațiilor de urgență, actualizat în 2019.

Lacul are o capacitate de 0,27 milioane de metri cubi de apă, o suprafață de 7,8 hectare și este împrejmuit de un dig circular de beton de 2.200 de metri. Lângă lac există și baza de agrement întinsă pe o suprafață de 2 hectare, bază care acum se află în gestiunea unui operator privat.

Zona lacului este cea pe care o prezentăm, aceasta fiind lăsată în voia sorții. Proprietarii lacului și administrația locală nu au catadicsit să stea la masa tratativelor pentru a da zonei o utilitate publică, în sensul amenajării unei zone de promenadă.

Strada Lacului, cea care înconjoară aproximativ jumătate din perimetrul lacului, este una de pământ, pietruită. Digul lacului arată ca o uzină comunistă părăsită, traversele ruginite și podețele impracticabile. Câțiva pescari își încearcă norocul la ceas de seară, iar alți câțiva tineri, mai curajoși, iau cu asalt luciul apei pe o barcă gonflabilă ponosită, fără a calcula eventualele riscuri.

„Civilizația” este prezentă în zonă, căci gunoaiele se regăsesc, ca simbol al civilizației, atât în apa lacului, cât și în zonele de acces. O mică țeavă ieșită din pământ, ce aduce cu ea mirosuri pestilențiale, își revarsă abjecțiile într-un șanț de la marginea străzii Lacului. În zonă sunt și câteva case ce au balcoanele cu vedere la lac.

Zona este cunoscută de bicicliști, riverani și iubitori ai plimbărilor la apus de soare, căci fotografia acestuia este unică în Bistrița. Unică este și nepăsarea autorităților care visează zone de agrement pe hârtie, iar cele aflate chiar sub ochii lor sunt căzute în dizgrație.

 

 

Comentarii

Balan Marius- e...

08.09.2019 21:24

Toti idiotii de [primari si consilieri care au stat la masa rotunda si care au fost platiti din bani publici, au pierdut o opurtunitate grozava in a face o oaza de liniste si frumusete la doi pasi de centrul municipiului. In schimb premariul DRUJBA cu ale sale visuri erotice a dat bani cu nemiluita pe ghidusii si pe o partie de tat cacatul. Sa va fie rusine impostori jalnici si nesimtiti !!!

Adauga comentariu